“Manifest för bättre kaffe” - Joanna Alm
Opis
“Manifest för bättre kaffe” - dowiedz się więcej o kawie, w języku szwedzkim!
“Parzenie lepszej kawy w domu nie musi być bardzo skomplikowane. Wszystko, czego tak naprawdę potrzebujesz, to dobrze wyczyszczony sprzęt, świeżo zmielona kawa i wiedza z tej książki.”
Joanna Alm - trzykrotna mistrzyni Szwecji w paleniu kawy - w swojej książce “Manifest för bättre kaffe” przekonuje, że parzenie kawy w domu może być prostym, codziennym rytuałem. Świadome decyzje, takie jak wybór kawy speciality, nie tylko wzbogacają smak, ale także wspierają zrównoważony rozwój i sprawiedliwy handel.
Autorka stara się zwiększyć świadomość dotyczącą wyboru kawy. Prowadzi czytelników przez cały proces – od wyboru ziaren, przez metody zbioru i przetwarzania, aż po techniki parzenia. Książka uczy techniki oraz podkreśla znaczenie świadomych wyborów kawowych, wpływających na życie i pracę wielu osób zaangażowanych w produkcję kawy.
Każda filiżanka kryje za sobą historię ciężkiej pracy rolników, palaczy i baristów, którzy z pasją tworzą ten wyjątkowy napój.
Według Autorki palenie kawy jest rzemiosłem i osobistą ekspresją. To proces wydobywania ukrytych w ziarnach smaków, a jego sukces zależy od równowagi – zbyt ciemne palenie gasi charakter kawy, a zbyt jasne nie uwydatnia wszystkich smaków. Dlatego doskonałe palenie kawy wymaga mistrzowskiego rzemiosła, a nie automatyzacji.
Świadome wybory, takie jak sięganie po jasnopaloną kawę speciality, wspierają zrównoważony rozwój oraz handel i są wyrazem szacunku dla ludzi, tradycji i natury.
Poziom B2
Książka wzbogacona o piękne zdjęcia z plantacji kawy, palarni i kawy w ogóle
Twarda oprawa
Dlaczego warto przeczytać tę książkę po szwedzku?
To pozycja napisana przez pasjonatkę i światową znawczynię kawy. Książka wzbogaci Twoją wiedzę i podniesie świadomość jeśli chodzi o spożywanie kawy i cały przemysł związany właśnie z kawą.
Przeczytasz literaturę faktu po szwedzku!
Szlifujesz swój szwedzki i dodatkowo zyskujesz fachową wiedzę.
Wzbogacasz swoje słownictwo w zakresie obróbki i parzenia kawy.
Joanna Alm jest trzykrotną mistrzynią Szwecji w paleniu kawy. Zajęła drugie (2015), trzecie (2014) i czwarte (2016) miejsce na świecie w World Coffee Roasting Championship. Dzięki jej wiedzy i bezkompromisowemu podejściu, szwedzka palarnia Drop Coffee stała się rozpoznawalna na całym świecie. Joanna co roku odwiedza wszystkich swoich producentów, aby zapewnić zarówno jakość, jak i godziwe wynagrodzenie za ich pracę.
Szczegóły produktu
ISBN | 9789127156234 |
Wydawnictwo | Natur & Kultur Allmänlitteratur |
Rok wydania | 2019 |
Data premiery | 2019-05-25 |
Wersja | Książka |
Autor | Joanna Alm |
Oprawa | Twarda |
Format | 220 x 162 x 15 mm |
Ilość stron | 159 |
Poziom trudności | B2 |
Język wydania | szwedzki |
Tłumaczenie | nie |
Czy cena jest drukowana | nie |